Blogger tarafından desteklenmektedir.

SAĞLIKLI ORUÇ VE RAMAZAN

26 Nisan 2014 Cumartesi


Ülkemizde, pek çok kişi, ramazanda oruç tutmaktadır. Ayrıca Müslü­man orucu dışında, diğer büyük tektanrılı dinlerde veya Hinduizm, Bu­dizm gibi çoktanrılı dinlerde de, hatta insanoğlunun

eski uygarlık dö­neminde de oruç hep olmuştur. Oruç tutmak belli dönemlerde fizyolo­jinin detoks olması (arınması) için çok özel bir dönemdir. Fakat oruç yanlış tutulduğu takdirde fizyolojide yıkıcı birtakım durumlar da orta­ya çıkabilir. Genelde oruç tutmak için en uygun dönemler, hilalin tam


doğmaya başlayacağı zamanlardır. Ayrıca bundan 1-2 gün öncesi veya sonrası da uygundur. Bilinçli tutulan oruç hem bedene hem de ruha fadalıdır.
Bitki çayları: gaz ve hazım için rezene, toksin atma ve canlılık için ye­şil çay veya mate çayı, daha iyi uyumak için melisa çayı son derece fay­dalıdır.

baharatlar mevsimine göre değişir. Kışın daha canlandırıcı ve ısıtıcı zencefil, karabiber, kekik, biberiye gibi baharatları; yazın ise, nane, dereotu, kişniş gibi baharatları tercih etmek daha doğrudur. Hangi dönemde olunursa olunsun, ramazanda aşırı baharat tüketmek doğru değildir.

Beslenme ve genel olarak dikkat edilmesi gerekenler: oruç tutarken, if­tarda orucunuzu hurma veya zeytinle bozun. Bir bardak ılık ballı suyla devam edin. İftarda daima yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yiyin. Yeme­ğe bir sebze çorbasıyla başlayın ve hafif beyaz proteine ek olarak bol ^1% yeşil salata tüketin. İftar ile sahur arasında bol ılık su ve rezene + yeşil çay karışımı için. Sahurda ise kan şekerini fazla ve hızlı yükseltmeyen doğal formdaki müsli, ketentohumu, yulaf ezmesi gibi yiyecekleri ter­cih edin.

Tok karnına veya iftardan hemen sonra tatlı veya şekerli meyve yemek pek uygun değildir. Meyve veya tatlıyı ara öğünde yemek daha sağlık­lıdır. Özellikle ramazan ayında ara öğünde meyveyle beraber bir mik­tar fındık, ceviz, badem, kuru kayısı, erik, incir gibi kuruyemişlerin yenmesi faydalıdır. Bu dönemde kan şekerini hızlı yükseltecek beyaz un, beyaz şeker içeren yiyeceklerin veya hazmı zor olan yağlı kızartma veya şarküteril ürünlerinin fizyolojinin zorlanmaması açısından fazla tüketilmemesi gerekir.

Özellikle ramazan ayının yaza geldiği dönemlerde sıvı ve iyon den­gesine çok dikkat etmek gerekir. Bu dönemde cildi aşırı kuruyan kişiler için de susamyağı masajı cilt için çok canlandırıcı olur.

Ramazanda üzerinde durulması gereken bir başka konu da sporun ve hareketliliğin önemidir. Ramazanda tümden hareketsiz kalmak büyük bir hata olabilir, bu yüzden mutlaka düzenli hareket ve egzer­siz yapmak gerekir. Ancak, bedeni hırpalayan ağır egzersizler bu dönemde pek uygun olmaz. Her gün yapılacak,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder