Ülkemizde, pek çok kişi, ramazanda
oruç tutmaktadır. Ayrıca Müslüman orucu dışında, diğer büyük tektanrılı
dinlerde veya Hinduizm, Budizm gibi çoktanrılı dinlerde de, hatta insanoğlunun
eski uygarlık döneminde de oruç hep olmuştur. Oruç tutmak belli dönemlerde fizyolojinin detoks olması (arınması) için çok özel bir dönemdir. Fakat oruç yanlış tutulduğu takdirde fizyolojide yıkıcı birtakım durumlar da ortaya çıkabilir. Genelde oruç tutmak için en uygun dönemler, hilalin tam
doğmaya başlayacağı zamanlardır. Ayrıca bundan 1-2 gün
öncesi veya sonrası da uygundur. Bilinçli tutulan oruç hem bedene hem de ruha
fadalıdır.
Bitki çayları: gaz ve hazım için rezene, toksin
atma ve canlılık için yeşil çay veya mate çayı, daha iyi uyumak için melisa
çayı son derece faydalıdır.
baharatlar mevsimine göre değişir.
Kışın daha canlandırıcı ve ısıtıcı zencefil, karabiber, kekik, biberiye gibi
baharatları; yazın ise, nane, dereotu, kişniş gibi baharatları tercih etmek
daha doğrudur. Hangi dönemde olunursa olunsun, ramazanda aşırı baharat tüketmek
doğru değildir.
Beslenme ve genel olarak dikkat
edilmesi gerekenler: oruç tutarken, iftarda orucunuzu hurma veya zeytinle
bozun. Bir bardak ılık ballı suyla devam edin. İftarda daima yavaş yavaş ve
iyice çiğneyerek yiyin. Yemeğe bir sebze çorbasıyla başlayın ve hafif beyaz
proteine ek olarak bol ^1% yeşil salata tüketin. İftar ile sahur arasında bol ılık su
ve rezene + yeşil çay karışımı için. Sahurda ise kan şekerini fazla ve hızlı
yükseltmeyen doğal formdaki müsli, ketentohumu, yulaf ezmesi gibi yiyecekleri
tercih edin.
Tok karnına veya iftardan hemen
sonra tatlı veya şekerli meyve yemek pek uygun değildir. Meyve veya tatlıyı ara
öğünde yemek daha sağlıklıdır. Özellikle ramazan ayında ara öğünde meyveyle
beraber bir miktar fındık, ceviz, badem, kuru kayısı, erik, incir gibi
kuruyemişlerin yenmesi faydalıdır. Bu dönemde kan şekerini hızlı yükseltecek
beyaz un, beyaz şeker içeren yiyeceklerin veya hazmı zor olan yağlı kızartma
veya şarküteril ürünlerinin fizyolojinin zorlanmaması açısından fazla
tüketilmemesi gerekir.
Özellikle ramazan ayının yaza
geldiği dönemlerde sıvı ve iyon dengesine çok dikkat etmek gerekir. Bu dönemde
cildi aşırı kuruyan kişiler için de susamyağı masajı cilt için çok canlandırıcı
olur.
Ramazanda üzerinde durulması
gereken bir başka konu da sporun ve hareketliliğin önemidir. Ramazanda tümden
hareketsiz kalmak büyük bir hata olabilir, bu yüzden mutlaka düzenli hareket ve
egzersiz yapmak gerekir. Ancak, bedeni hırpalayan ağır egzersizler bu dönemde
pek uygun olmaz. Her gün yapılacak,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder